Uterum – monterat & klart

Sydglas AB i Löddeköpinge levererar helhetslösningar inom uterum för privatpersoner i Skåne och Hallands län. Vi är en del av Uterumsexperten.

Sydglas är en del av Uterumsexperten
Monterat och klart check box

Uterum av högsta kvalitet

Med ett snyggt och praktiskt uterum har du möjligheten att njuta av alla årstider oavsett väder och vind. Våra uterumspartier är tillverkade i Sverige av Halle Uterum vars produktion är i Laholm. Dessa produkter är av hög kvalitet och standard, anpassade för vårt nordiska klimat. Välkommen att kontakta oss för rådgivning om vilket uterum som passar dig och din villa bäst. Med kvalitet, hållbarhet och genuin personlig service i vårt fokus, samarbetar vi med HALLE Uterum som leverantör vilket innebär att vi kan kvalitetssäkra varje projekt. Vi erbjuder försäljning och montering av samtliga produkter från svensktillverkade Halle.

Måttanpassade uterum

På Sydglas / Uterumsexperten i Malmö med butik i Löddeköpinge anpassar vi varje uterum utifrån våra kunders förutsättningar, behov och önskemål  med fokus på helheten. Med oss får du ett skräddarsytt, unikt uterum som passar just din villas stil och karaktär. Här erbjuds du allt från skjutpartier, vikpartier, fasadpartier till kompletta uterum, vinterträdgårdar, limträstommar, kanalplast och plasttak. Vi  har lösningar för alla sorters uterum oavsett om det ska vara en anslutning till huset eller om det skall vara ett fristående uterum på tomten. Vilket uterum funderar du på?

Uterum för Skåne och Halland

Sydglas / Uterumsexperten i Malmö jobbar i Skåne och Halland. Vi är ett flexibelt företag med lång branscherfarenhet vilket ger dig som kund en extra trygghet. Välkommen att kontakta oss eller besök vår inspirerande butik med utställning. Vi hjälper dig att förverkliga din uterumsdröm.

Uterumsstommen

Använd limträ i din stomme. Limträ är lättarbetat, formstabilt och har ett bra brandmotstånd. Med fördel kan du dessutom välja en färdigkapad stomme som levereras montagefärdig, kapad och klar. För en mycket snabbare montering är varje del till en färdigkapad stomme märkt med klisterlappar som beskriver vad det är och framför allt vilken placering delarna har. 

Kanaltak

Tjocklek på kanalplasttak:
10mm kanalplast är lämpligt som skärmtak.
16mm tak är anpassat till uterum för sommar eller vår/höst-bruk.
32mm & 55mm kanalplasttak är valet om du ska bygga uterummet som en året runt uppvärmd vinterträdgård.

En enkel förhållningsregel är att desto tjockare tak, desto bättre isolerat.

Uterumspartier

Våra partier finns i både skjutbara och fasta varianter fast med olika glasalternativ beroende på hur och när du planerar att använda ditt uterum.

Ett härdat säkerhetsglas i 5 mm rekommenderar vi till ditt uterum för sommarsäsongen.

Partier med härdat 2-glas använder du för vår och höstsäsongen.

Säkerhetsisolerglas
Till ditt året runt uppvärmda uterum och vinterträdgård väljer du säkerhetsisolerglas med argongasfyllning och energiglas. I de året runt anpassade partierna har profilerna bruten köldbrygga som isolerar mot kyla i både luckor och karm.

Kanalplast är det vanligaste takalternativet men uterummet kan även ha plåt eller något annat takmaterial.

Att komma ihåg

Bygg ditt nya uterum med gott om yta, något man inte kan få för mycket av. Fundera gärna på hur du ska använda uterummet innan du beställer ditt uterum. Om du tvekar mellan två säsonger så rekommenderar vi att du överväger det bättre alternativet för att förhindra att du senare ångrar ditt val.

Med erfarenhet så vet vi att man använder det nya uterummet mer än vad man tror.

En god investering
Uterummet ökar fastighetsvärdet och är en bra investering. Se till att vara noga med din planering innan start och fundera över både placering och utseende av uterummet. Tänk på vilket väderstreck du vill ha, morgonsol eller kvällssol? Sadeltak eller pulpettak? Det är bra med ett bra flöde till uterummet från huset. Vill du ha en altandörr från köket eller vardagsrummet? Hur vill du använda rummet och hur har du tänkt möblera rummet? Annat bra att tänka på är om du vill ha bra ljusinsläpp med stora dörrar eller så kanske du vill ha mer insynsskyddat. Och skjutbara eller fasta dörrar eller fönster.

Kom ihåg att när du köper en byggsats med komplett limträstomme från oss / Halle levereras den alltid utan grund och eventuell träpanel för väggarna. Frågor eller funderingar? Ring eller skriv till oss!

Noga planering ger bästa resultat

Var ute i god tid
Börja planering av ditt uterumsprojekt i god tid och var noga med att tänka igenom hur du vill ha det i detalj och i sin helhet. Utseende, storlek och viktigast av allt: användningsområde.

Bygglov
Tänk på att alltid söka ditt bygglov i god tid om det krävs så att ditt byggprojekt inte drar ut på tiden.

Hur ska jag bygga?
Vilken typ av grund ska jag ha? Trallgolv, bjälklag med isolering eller gjuten platta.
Valet kan bero på hur omgivningen ser ut men framförallt hur stor del av året du tänkt att använda ditt rum. Kontakta oss, vi hjälper dig med dina frågor och funderingar.

Uterum helt i aluminium med glastak

Sadeltak i glas / lutande glastak till uterum med aluminiumstomme

Prime är ett glastak med stomme av aluminiumprofiler som kan byggas på en befintlig byggnad i en mängd olika varianter, vilket gör det lätt att skapa exakt det uterum som passar ditt hus bäst.

Prime kan fungera som ett terrasstak med öppna sidor eller kompletteras med olika skjut- eller vikbara vägglösningar som gör det till ett helt inglasat uterum. Valet av glastjocklek avgör om det blir oisolerat eller halvisolerat.

Prime är inte bara ett tak – det är ett närmast oändligt antal möjligheter att anpassa ett uterum efter ditt hems förutsättningar.

Vi säljer och bygger uterum helt i aluminium
Uterum som är klassiskt tidlösa och passar just ditt hus
Uterum med glastak och aluminiumprofiler - kontakta oss!
Flexibla lösningar för uterum i aluminium - kontakta Sydglas
Vi säljer och monterar uterum i Skåne och Halland
Stilrena uterum med många fördelar

Utställning i vår butik

För dig som tänker bygga ditt uterum på egen hand har du med fördel alla produkter nära till hands hos oss. Som återförsäljare av Halle Uterumsprodukter kan du köpa alla produkter ur Halles sortiment av oss. Dessutom har du experter på plats som kan ge dig goda råd och annan hjälp. 

Du hittar hela Halles sortiment i vår fina utställning. Från enkla inglasningar för sommarbruk, Halle Primolux, vår/höst-partier, Halle Primolux Isoler och Halle Solid, Vinterträdgårdssystem, Halle Thermo, vikpartier, fasadpartier, Halle Fasad och kanalplast, Halle Isolux, i olika tjocklekar och kulörer. Vi visar även ytterdörrar och fönster från Morups.

Sydglas / Uterumsexperten - proffs på uterum i Skåne och Halland
Uterum köper du hos oss på Sydglas Uterumsexperten i Löddeköpinge
Monterat och klart check box
Vackra uterum som höjer livskvalitén
Bygg ditt egna uterum eller anlita oss på Sydglas Uterumsexperten

Planera ert nya uterum

När det kommer till uterumsbyggnationer finns där många saker att tänka på. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna samt våra bästa tips på sidorna nedan.
Klicka på rutorna och kom vidare.

Att bygga uterum - steg 1 - inspiration
Att bygga uterum - steg 2 - förberedelser
Att bygga uterum - steg 3 - mått & skiss
Att bygga uterum - steg 4 - kontakta oss på Sydglas Uterumsexperten
Att bygga uterum - steg 5 - konstruktion av uterum
Att bygga uterum - steg 6 - leverans av uterum av Sydglas Uterumsexperten
Att bygga uterum - steg 7 - montering av uterum i Skåne och Halland
Att bygga uterum - steg 8 - glädje och lugn med ett uterum i Skåne och Halland

Frågor & Svar

Ni har säkert många frågor, här kommer de vanligaste som ni kan få svar på och kom ihåg, ni är alltid välkomna att kontakta oss för mer information.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Behövs bygglov eller bygganmälan?

Det kan vid vissa fall krävas bygglov eller bygganmälan för byggnation av uterum. Kontakta din kommun om ditt kommande uterum. Skulle  bygglov krävas skall det oftast lämnas in ritningar (i skala 1:100) tillsammans med planritning och tomtkarta.

Du kan läsa mer på Boverkets hemsida

Hur stort uterum behöver jag?

Du kan aldrig få för mycket yta, ofta bygger man lite för litet. Man brukar ofta använda sitt uterum mer än vad man trodde innan byggnationen.  Fundera noga igenom hur du kommer att använda ditt uterum, hur du kommer att möblera det och vad ni kommer att göra i uterummet. Kommer allt och alla få plats? Alltid bra om du skissar och ritar på ett papper, då får du en tydligare bild.

Var placerar man bäst ett uterum?

Passar ditt tänkta uterum till just din fastighet? Börja med att mäta husfasaden, titta på placeringen av fönster och dörrar på huset och ser du något som blir ett hinder för placeringen av uterummet?

Fråga dig själv om uterummet får plats och att det blir som du tänkt.  Vart placeras ditt uterum bäst för att det ska uppfylla dina önskemål och drömmar?

Se även hur solen rör sig på din tomt vid planering av ditt uterum. Vill du ha morgonsol till morgonkaffet eller tänker du att ni kommer att spendera mest kvällar i uterummet och skulle vilja njuta av kvällssolen? Om du är osäker så följ gärna solens bana över några dagar för att få dig en uppfattning om hur det är när solen skiner och när det är skuggigt.  Tänk även på trafikbuller av eventuell passaernade trafik och insyn från grannar m.m. 

Det är även praktiskt om man kan gå ut på altanen direkt från huset.
Ett annat fint alternativ är att bygga ett helt fristående uterum på tomten.

Vilken taktyp passar mitt uterum bäst?

Vi erbjuder många olika typer av taklösningar. Plåttak, kanalplasttak, tegeltak, glastak och papptak med flera.

Kanalplasttak finns i olika kulörer och tjocklekar.

Tjocklek som just ditt uterum behöver beror på hur mycket du ska använda rummet under säsongen. Ett tjockare tak ger bättre isolervärde.

Om du väljer bort ett kanalplasttak och istället väljer en annan taklösning, kom då ihåg att det blir mörkt inne i huset när uterumstaket inte släpper igenom ljus.

Kulören på taket beror på hur mycket ljusinsläpp du önskar i ditt uterum. Och inte minst; vad du gillar för kulör. 

 

Vilken grund och golv skall mitt uterum ha?

Golvval handlar om hur mycket ni tänkt använda uterummet. Man kan bygga på olika sätt, på trallgolv med en isolerad grund som byggs på ett bjälklag eller en gjuten platta med eller utan golvvärme.

Sommarrum
Vid byggnation av ett enklare sommarrum räcker det oftast med att uterummet monterars på trallgolv. Med fördel kan man lägga plast under golvet som t.ex. en tunnare cellplastskiva för att slippa kallt golvdrag. På så vis förlängs säsongen lite. Och det är ju bra!

Vår/Höst
Skall uterummet användas tidig vår till sen höst så bygger man med fördel uterummet på ett isolerat bjälklag med trossbotten. Man isolerar med ull eller cellplast. Innergolvet kan vara matt, trä, laminat eller liknande.

Vinterträdgård
Om man väljer att bygga en vinterträdgård som kommer att värmas upp och användas året runt krävs det en ordentlig grund. Man bygger antingen rummet på ett välisolerat bjälklag med trossbotten, eller så gjuter men en platta med eller utan golvvärme.

Golvvärme används med fördel för att få ett behagligt golv då det ofta blir kallt på golvet utan golvvärme. Detta även om man har ett välisolerat golv. Golvvärme kommer i olika varianter; vattenburen eller el.

Vilket system och glasalternativ är bäst för mig?

Uterumssystem och glasval beror på hur ditt uterum ska användas. De olika uterumssystemen har olika isolerade glasalternativ.

Sommarrum
Om man ska använda sitt uterum som väder och vindskydd och bara förlänga nyttjandet lite så räcker det med ett enklare glas. 5 mm härdat säkerhetsglas enligt boverkets regler är det som används i Halles sommarsystem.

Vår/höst
Om man vill förlänga säsongen och använda sitt uterum från tidig vår till senare höst krävs det ett bättre glas. Härdade säkerhetsglas, 2-glas med luftspalt mellan glasen är det som används i de system vi erbjuder.

Vinterträdgård
För dig som ska använda ditt uterum/vinterträdgård året runt som ett extra rum krävs kraftigare system. De vinterträdgårdsystem som vi erbjuder har säkerhethetsisolerglas med argongas för bästa isolervärde. Det som är mycket viktigt till en vinterträdgård är att systemet/karm och luckor har en så kallad bruten köldbrygga.

Det innebär att det i både karm och luckor finns plastdistanser i profilerna som gör att aluminiumprofilerna inte leder kylan utifrån och in i ditt uterum. Karmen skall monteras i ett stycke för att båda vara väl isolerad och tät.

Man ska aldrig ta bort väggen helt mellan hus och vinterträdgård då det vid extrem kyla då kan bli kallt i ditt hus. Behåll en altandörr eller installera ett fasadparti mellan ditt hus och vinterträdgård, förslagsvis ett lyft/skjutparti eller ett vikparti som kan öppnas upp ordentligt.

Utbyggnad
Om du ska bygga ut ditt hus så väljer man kraftigare system. De produkter som vi erbjuder har välisolerade karmar med bruten köldbrygga, och 2 eller3-glasfönster med argon för bästa täthet och U-värde.

Vad är det för trästomme?

Vi erbjuder stommar i limträ. Man kan köpa en okapad eller en exaktkapad stomme. De exaktkapade stommarna levereras helt färdigkapade för snabb och enkel montering. Stomskruv och monteringsanvisning ingår för att ditt montage ska vara smidigt.

Fördelarna med limträ är flera:

 • Styrkan – i förhållande till sin vikt är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen
 • Skönheten – limträ är miljöskapande produkter och används därför gärna av arkitekter
 • Formstabiliteten – limträ varken vrider eller kröker sig
 • Lättbearbetat – limträ kan bearbetas med såväl enkla handverktyg som med maskinella verktyg.
 • Limträ kan ytbehandlas på samma sätt som vanligt trä.
Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hålmått - vad är det?

Hålmått är måtten mellan stolparna som partiet ska få plats emellan. Det är öppningsmåtten för bredd och höjd som partiet ska få plats i. Partierna tillverkas utifrån angivna hålmått/öppningsmått.

Vad är skillnaden på rätt- & spegelvända partier?

I ett rättvänt parti är luckan på det yttersta spåret placerad till höger. I ett spegelvänt parti är den yttersta luckan placerad till vänster. Utifrån sett.

Vad är U-värde?

Det vanligaste måttet för att utläsa energieffektiviteten hos fönster och dörrar. En tumregel är, ju lägre u-värde desto mer energieffektivt. Ett lågt u-värde betyder högre motstånd mot värmeöverföring eller större isolationsförmåga. Det totala u-värdet minskar när partiets yta ökar. Förhållandet mellan glas och profil ändras.

Vad är ett härdat glas?

Ett härdat glas är fem gånger starkare än ett vanligt glas. Om det går sönder blir det små trubbiga bitar istället för stora vassa glasskärvor som man kan skada sig på.

Kan jag välja färg på partierna?

Thermo- och fasadpartier kan man få i valfri önskad RAL-kulör. Man kan också få olika färger på utsidan och insidan.

Vad är drevmån?

Drevmån är avståndet mellan uterummets eller husväggens reglar och partiet. det är här man fyller isolering för att det ska bli tätt och hålla inne energin i huset eller uterummet.

De enkla systemen fritid & mertid byggs med stumma mått utan drevmån medan vinterträdgårdsystem och fasadpartier tillverkas med drevmån.

Boka Sydglas för ditt kostnadsfria hembesök

Kompletta uterum

Fristående uterum

Rita ditt egna uterum

Kostnadsfria hembesök

Innan du kan beställa ditt uterum hos oss i Malmö behöver du fatta en hel del beslut rörande storlek, form och design. Vi gör fria hembesök och hjälper gärna till med planeringen av ditt nya uterum. När planeringen och ritningen är klart kan vi bistå med snickare och montering. Det gör det lättare för dig att ta beslut och prioritera rätt. Uterumsexperten hjälper dig genom hela resan så att du blir nöjd med just ditt val av uterum. Vi säljer, bygger och hjälper dig med allt.

Sydglas finns redo att göra hembesök i Skåne och Halland
Monterat och klart check box

Välkommen till din självklara uterumsleverantör i Skåne och Halland.

  Besök vår utställning på Teknikvägen 16 i Löddeköpinge

  Måndag, Onsdag 12-18
  Fredag 12-17, Lördag 11-15

  Hitta till oss – klicka här för vägbeskrivning

  Uterum - monterat och klart.